En multivisuell performance:Et elektrisk eventyr fra Telemark om vågemot og kreativitet i samspill med vannet, kraften og teknologien.

100 NYE ÅR

Det er natt ved Heddalsvannet.
Kultur skaper fellesskap og begeistring. Her fra bluesfestivalen 2012.
Foto: Runar Lia.
Dette prosjektet krever begeistring, samarbeid, kreativitet og handlekraft.
Bygg 90 står fremdeles i 100 år?
Det skal utvikles produkter og tjenester underveis i prosessen. Det produseres en DVD/Blu-ray fra forestillingen og prosessen.
Med vann som utgangspunkt i fattigdomsbekjempelse.
er et begeistringsprosjekt som fokuserer på en fantastisk historie som skjedde for 100 år siden. Et elektrisk eventyr fra Telemark. Notodden feirer 100 år, og vi ønsker å fokusere på den magiske historien som byen er grunnlagt på.

En gave fra byen til byen

Story with a modern eye - en spektakulær forestilling
Det er natt ved Heddalsvannet. Den 7. september 2013. Folk samler seg på det store,
særpregede Hydro-området, som nå har en helt spesiell lyssetting for å illustrere det elektriske eventyret.

500 amatører fra regionen danner et mektig kor med solister av internasjonale og lokale unge musikere som uroppfører en spesialbestilt komposisjon med tema Sam Eyde og det elektriske industrieventyret.

Film, dansere og installasjoner forteller historien om mennesker med vågemot og kreativitet i samspill med vannet, kraften og teknologien.
Kjente internasjonale stjerner opptrer på konserten utover natten i et musikalsk og visuelt fyrverkeri. Musikk, koreografi, kostymer, teknisk scene setting, lys- og lydkompetanse er av beste klasse.

Profesjonelle og amatører samarbeider entusiastisk. Folk fra hele Europa kommer for å se på dette spektakulære og dramaturgisk dristige prosjektet. Flere utenlandske og norske filmteam er til stede for å følge både prosessen og selve konserten.

100 år etter starten på et fantastisk industrieventyr i en liten by ved Heddalsvannet, gjenopplever befolkningen storheten og det magiske i hvordan menneskers drømmer realiseres og lever videre i en ny tid.

En reise gjennom Telemark er en reise gjennom Norges industrihistorie.
Industrien i Telemark lever fortsatt takket være tiår med omstilling og effektivisering. Samtidig har mange av lokomotivene takket for seg, som Hydro på Notodden og Rjukan og i Grenland.

Europa sulter ved inngangen til det 20. århundre
År for år ga marken for lite grøde til de stadig flere munner som skulle mettes. Bekymringene vokste i Europa, Asia, Australia og Amerika.

Et bemerkelsesverdig lykketreff med stor kraft
Sam Eyde, Kristian Birkeland, og Marcus Wallenberg regnes som Hydros grunnleggere. Hver for seg er de personligheter av uvanlig format.

Teknologien
I 1901 hadde Professor Kristian Birkeland påbegynt et arbeid som skulle føre fram til en elektrisk kanon. Skulle det bli gjødselindustri i Norge, måtte det først utføres eksperimenter og drives forsøk i en realistisk skala og med resultater som kunne tiltrekke seriøse investorer. Hydros første industri- og vannkraftprosjekter gjorde Notodden til et Nordens Klondyke. Senere ble det bygget i stor skala på Rjukan.

Vannet
Utbyggingen av Svelgfoss skulle gi 30.000 hestekrefter. Like mye som den samlede vannkraftutbyggingen i Norge de tre foregående årene. Anlegget ville bli det største i Europa, og det nest største i verden til den tid.

Hydros vugge
Notodden var ikke så mye til samfunn ved inngangen til det 20. århundre. Industrireisingen og utbyggingen av fossekraften kom snart til å skape store forandringer i Notodden samfunnet. Over 100 år etter er byen og Telemark transformert.

Omdømmeprosjekt
Kulturuttrykk brukes som katalysator for å fremme og mobilisere verdiene:
Stolthet
Frivillighet
Mangfold
Kreativitet
Entreprenørskap for de neste 100 år

Samarbeid i et likeverdig partnerskap
Når alle parter gjør det som er best for seg og den andre part samtidig, oppnår alle et best mulig resultat.
Vi vil samarbeide med alle som vil bidra. Som deler våre verdier, begeistring og vår visjon.

Våre intensjoner
Løfte blikket til et internasjonalt perspektiv. Bruke jubileumsprosjektet som en merkevare for Telemark.
En spektakulær performance (natt) på veggen til Bygg 90 i Hydroparken – en reise i 100 år. 8 filmsnutter à 6 min. som forteller Notoddens historie, sammenbundet med unge musikere/dans og installasjoner.
Eventen vil bli sendt direkte World Wide på YouTube.

Vi vil ha 100 gratulasjoner på storskjerm fra hele kloden.
Moderne digitalt uttrykk med lyd, pyro og animasjoner for å fortelle en historie. Eks animere et bygg: http://www.youtube.com/watch?v=8IICGkOtJ9E&feature=plcp

Fokusere på de neste 100 år med unge talenter ved å kommunisere verdiene/mytene fra industriens start.
Fortelle en fantastisk historie with «A Modern Eye», f.eks ta i bruk nye uttrykksformer som IndustriStomp: http://www.youtube.com/watch?v=US7c9ASVfNc

For å få til dette, må det kjøres prosesser hvor det bygges nettverk lokalt, regionalt og internasjonalt.
Derfor gjennomføres det en rekke workshops utover året. Derfor har vi vårt første Kick - off seminar 12. januar.

Fokusere på bedriftenes samfunnsansvar.

Videreføre bærekraftige produkter eller tjenester som utvikles underveis. Eks Blu-ray/DVD fra forestillingen og prosessen.

Se videointervju i Telen
http://www.telen.no/kultur/her-vil-de-skape-tidenes-bursdagsfest-1.7699946

Her er vår trailer
http://www.youtube.com/watch?v=DhTiUnapF34

Historien om en elektrisk kanon

Mellom Sam Eyde og professor Kristian Birkeland sitter vertens datter Lulli – og blir fullstendig oversett. Birkeland har nemlig lent seg frem og spurt hva ingeniør og forretningsmann Eyde driver med for tiden, og Eyde har svart at han trenger « det største lyn som kan skaffes nede på Jorden».