Gründer seminar i 100

Sofaprat med Marius Kasin, Henry Berget, Truls Berg og Birgit Løitegaard, alle med en lidenskap og et stort engasjement for det de holder på med.
Lær Kidsa Koding ønsker at ungene våre skal være i stand til å skjønne og kontrollere en digital verden. Torgeir Waterhouse har ordet.
Empowering Youth med Partnership for Change fokuserer på hvilken kunnskap trenger barn og unge for framtiden under årets konferanse i Operaen.
Ingrid Stange har ordet.
Vi tar i bruk Myrens Dam på Øvre Tinfos med stuntet "KW nerve 2013, Gründerfeeling KiloWatt Spenning", der ulike aktører med hver sin lidenskap går sammen i et rytmisk øs. Regi: Jon Jarle Haugen.
Utstillingen "Past, Present and Future" av konseptfotograf Tore Hansen, Notodden vises i Telemarksgalleriet. Mennesker med lidenskaper poserer i kulissene til UNESCOS industriminner. Her er Ørkenkjøtt i Hydroparken.
Nettverket 100 NYE år er initiativtaker til dette seminaret.
Medarrangører: Hydroparken, Tinfos, Telen, Høgskolen i Telemark, Gnisten Inkubator, Notodden Fotballklubb og Innovasjon Norge.
Mottagelse med hilsener og taler fra ordførere på Notodden og Rjukan, og bedrifter fra inn- og utland. Jubileumsslått med Torgeir Straand. Jens Marius Hammer, redaktør i Telen taler.
Statsminister Jens Stoltenberg var også der - på video.
-med fokus på fortid, nåtid og framtid

BAKGRUNN
En magisk historie med et stort potensiale - inn i fremtiden
Notodden by feirer 100 år. I den forbindelse gjennomføres et gründerseminar med fokus på fortid, nåtid og framtid.

Det er gründerne Ole H. Holta og Sam Eyde som førte byen inn i vekst og velstand og ut av fattigdommen.

Det er en grensesprengende historie som forandret Norge og verden, som startet på Notodden med utgangspunkt i vannet, gründerkraften og datidens teknologi.

De to samfunnsbyggerne er prakteksempler på hvordan man kan omsette idé til suksess. De er all grunn til å være takknemlig for deres innsats. De fortjener en hyllest både som gründere og samfunnsbyggere.

Det var av Tinfos papirfabrik og Ole H. Holta at Sam Eyde fikk strøm til den første forsøksfabrikken i Ovnshus A som ble starten på Norsk Hydro.


På Notodden skapes historien om vannet som omgjøres til elektrisk kraft og skaper grunnlag for prosessindustri, arbeidsplasser og framveksten av en norsk velferdsstat. Men produksjon og eksport av kunstgjødsel var viktig langt utover norske landegrenser. I en tid med befolkningsøkning var Hydros kunstgjødsel et viktig bidrag i verdens matproduksjon da verden sultet.


I løpet av 100 år har Notodden og Norge gått fra å være et fattig bondesamfunn, med vassgraut, slit, utvandring og nød, til et av verdens rikeste land med lav arbeidsledighet, og en velferdsmodell som andre land etterspør.


De industrielle kulturminnene på Notodden og Rjukan er unike i internasjonal sammenheng. Nå arbeides det for å få kulturarven etter Norsk Hydros industrieventyr inn på UNESCOS verdensarvliste i 2015. På Notodden startet den andre industrielle revolusjonen i verden, så mulighetene er store. Verdensarven handler ikke bare om bygninger, det er først og fremst den fantastiske historien. Det elektriske eventyret.


100 nye år
Å være gründer i 2013 er ganske annerledes enn ved århundreskiftet, men kjernen er fortsatt den samme. Suksesshistoriene om Holta og Eyde er basert på iherdig arbeid, risiko, et kolossalt pågangsmot og en sjelden teft for forretninger.

Vi ønsker å hylle de to samfunnsbyggerne og se nærmere på hvem som er dagens gründere, og hvordan de jobber for å realisere idèene de brenner for. Og vi spør om deres samfunnsansvar. V i spør videre om dagens unge er villige til å ta på seg den moderne gründerrollen. Er det kultur for å være gründer når vi er opplært i skole, i familie og blant venner til å velge det trygge fremfor det risikable og vanskelige?

Notodden har gjennomlevd en epoke med 3 generasjoner ansattkultur. I de neste 100 år er det barn og unge som skal befolke byen og skape den. Det trengs derfor økt fokus på entreprenørskap, evnen til samarbeid, kreativitet, ledelse og empati.

Notodden er på mange måter en katalysator for en forandring som Norge må igjennom. Hva slags kunnskap spør framtiden etter i en verden i stor endring?

PROGRAM
 • Registrering kl 11.30 i Telemarksgalleriet
 • Oppmøte i Myrens Dam kl 11.45
 • Lunsj med hilsen fra varaordfører Knut Duesund, Notodden kommune
 • Telemarksgalleriet - fra papirfabrikk til kunstgalleri og museum v Kjell Sanni, bluesgründer
 • Jubileumsslått v Torgeir Straand, Ble Engineering
 • Fra Sliperfabrikk til kunstgalleri, Kjell Sanni,, bluesgründer 
 • Mottagelse m hilsener og taler fra fjern og nær: Regjeringen v statsminister Jens Stoltenberg, Redaktør i Telen, Jens Marius Hammer, ordfører i Tinn Steinar Bergsland og Tinfos AS
 • I gründersofaen med: Marius Kasin, Henry Berget, Torgeir Oskasin, Truls Berg og Birgit Løitegaard
 • Spørsmål fra seminardeltakerne
 • Vi løfter blikket mot 100 nye år
 • Hva slags kunnskap spør fremtiden etter - og hvorfor? Ingrid Stange i Partnership for Change/Empowering Youth
 • Lær Kidsa Koding, Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge
 • Presentasjon av nettverket 100 NYE ÅR, Hans-Otto Kasin
 • Innspill fra seminardeltakere og neste skritt


GRATIS INNGANG ÅPENT FOR ALLE STIG PÅ!
EN GAVE FRA BYEN TIL BYEN
MED BEGEISTRET HILSEN HAPPY BIRTHDAY TEAMET

Her er et filmklipp fra seminaret: http://www.youtube.com/watch?v=brG_TBWHVJI

Hilsen fra Statstminister Jens Stoltenberg: http://www.youtube.com/watch?v=7Mzurqk9aCs&feature=c4-overview&list=UUiwxW9rjotcgxfc6XpdL0Iw


Her er programmet som pdf fil - se nedenfor.