Historier fra hjertet

Solen smiler til meg. Jeg vil dele noen historier som betyr mye for meg, som har gitt meg ny innsikt om meg selv og verden. Det er historier med sorg, smerte, fattigdom, sykdom, tap og elendighet. Men solen er alltid til stede. Det som skinner igjennom er håpet, motet og kraften til å se mulighetene i verden. Å snu smerten til en ressurs. Er du slipt gjennom motgang, er det ikke lenger så viktig å fokusere på alle de små bagatellene som ikke fungerer.
 

En rosa elefant i rommet

Der er en rosa elefant i rommet til sosialt entreprenørskap.
Og den er litt rusa på seg selv.

Value for Money

Endring vokser nedenfra som et tre.

Tomt batteri hos en ildsjel

Når det er tomt for batteri, er det bare en ting å gjøre; ta det rolig, samle krefter og konsentrere seg om de nære ting. Og bruke lang tid på finne ut hva du har lyst til å gjøre videre med livet ditt.

Ville blomster

Norsk gründerfauna har et mangfold av blomster. Noen av de er uvanlige og sjeldne. Sosiale gündere er ildsjeler som ønsker å forandre verden. De drives ikke av profitt, men oppsøker godhet. Deres viktigste kjennetegn er personlig utvikling.

Jakten på mening

Det må faktisk være noe mer enn det daglige brød. Alle trenger å finne en mening med livet, noe som får oss til å stå opp om morgenen, som gir et utvidet perspektiv på tilværelsen og kraft til å leve. En søken etter verdier som er større enn penger.

Fra trygghet til frihet

Å være gründer er en form for kampkunst. Den foregår mest på et indre plan. Det er veien fra trygghet til frihet. Det er en rekke konfrontasjoner du må igjennom for å realisere dine drømmer. Å tjene penger på ditt talent innebærer en del krevende øvelser. Det finnes ingen ” short cuts ”. Men har du klart å svømme oppover i fossen, har du forstått hva det innebærer. Her kommer noen viktige øvelser for deg som vil være nr.1 i ditt eget liv.

Vondt på sjelen

Alt som stenges inne, gjør oss mindre. Vi skrumper og lukker oss, i stedet for å bli større og omfavne verden og oss selv. Verden blir mer fargerik.

Ideelle gründere med sosiale visjoner

Det blir sagt at sosiale entreprenører er den nye sosiale revolusjonen som vil forandre verden ved å skape innovative løsninger på økende utfordringer verden står overfor. Det gjelder fattigdom, sosial ekskludering, demokratibygging og klima.

Villkvinnen i meg

"Kvinner som løper med ulver", av Clarissa Pincola Estés er en bok du som kvinne bærer inni deg resten av livet.

Lucy in the Sky with Diamonds and Kristin

Kristin har som kreftrammet siden 2006 nytt godt av et fantastisk helsevesen i Norge. Ikke alle er like heldige.

Imagine

Alle barn er født kunstnere. Utfordringen er å forbli kunstner når en blir voksen. Pablo Picasso.

Aktivisme

Du kan forandre verden hvis du våger å følge dine drømmer til fellesskapets beste.

I skamsonen

Jeg ER feil, sier skammen. Skam er folkesykdom nr 1, og handler om andres øyne på deg. Dens opphav kommer fra å ikke føle seg god nok.
Jakten på det perfekte og produktive gjør oss veldig sårbare og utsatte for skam i vår kultur. Skam tvinger fattige unge i eurosonen i isolasjon. Det er et svik som skjer når markedet får fritt spillerom.

Porten til Auschwitz

Den største utfordring for mennesker som kommer fra en vanskelig barndom er hvordan du transformerer smerten til en ressurs.

Sosial lapskaus

Sosialt entreprenørskap sin utfordring er at det blir et nytt moteord der alt blir puttet i en lapskaus og sauset sammen til en grøt. Imagebygging og fattigdom som forretningspotensiale får gode kår, mens mission – basert entreprenørskap, der aktører som selv kommer fra en marginalisert gruppe, blir taperne. Selv om de har førstehånds kjennskap til målgruppen.

Kan en gris forandre verden?

Kampen mot fattigdom er den største humanitære utfordringen verden har. Gi alle kvinner Startup midler i form av griser, kuer, høner, såkorn og litt opplæring i hjelp til selvhjelp. Få de til å organisere seg i nettverk. Det hjelper.

Blindsoner

Ubalansen i verden skyldes for mye maskulin energi og gjør den enøyd. Hele vårt univers er gjennomsyret av den mannlige tenking. Vi trenger en verden mer i balanse. Et overskudd av testosteron og et fravær av oksytocin ødelegger et økonomisk system. Et sykt marked basert på hurtige gevinster og profitt får store konsekvenser.

Cupcake gründere og glasstaket i en fitnesskultur

I år er det 24 år siden jeg startet egen virksomhet. Å bli innovatør ( selge tjenester ) i en industriby var langt utenfor de akseptable rammene for hva en kvinne kunne gjøre. Kulturen hadde fokus på industriarbeidsplasser, så virkemiddelsystemet som den gang het Distriktenes Utbyggingsfond ( DU ) ga avslag på etablerertilskudd. Men det er så lenge siden, og mye har skjedd når det gjelder kvinners plass og rolle i næringslivet, som ledere og gründere, vil noen hevde.

Fra basar til crowdfunding

En hyllest til min bestemor som lærte meg betydningen av gode gjerninger.

Ernas favoritt

Vår statsminister Erna Solberg og jeg er begge fra Bergen, noe vi er stolte av. Men Erna og jeg har noe mer til felles.

Jeg har en drøm

Bitten Schei i Mother Courage er sosial entreprenør: aktivist, pedagog, lobbyist, nettverksarbeider, innovatør, brobygger, investor, menneskerettighetsarbeider, inspirator, gründer, healer, mentor, kunstner, forfatter, kommunikasjonsarbeider og feminist

Unge drømmer fra Uganda

Afrikas fremtid ligger i unge jenter. Bryt sirkelen med fattigdom.
Gjør det mulig at de får utdanning. 3330 kr. pr år dekker en utdanning i
videregående skole.

Mothers of Hope

Mothers of Hope er de utstøtte og modige. En kvinnegruppe som jeg beunderer.
Som åpent står fram med sitt stigma: HIV/AIDS i en kultur der kvinner får skyld for smitten. Vi beundrer Mothers of Hope kvinnene sitt mot, når vi vet hvilken stor belastning det er å stå frem.

Acholi kvinnene i Banda

Mitt møte med Acholi kvinnene i Banda fikk meg til å innse hvor heldig jeg er. De er forvist fra sitt land i Nord - Uganda på grunn av langvarig borgerkrig.

Å få og gi noe tilbake...

Female Future ved Cecilie Møller Endresen og Kari Mæland dro til Uganda sammen med Mother Courage i 2007. De bestemte seg for å bygge et grisehus.

Drømmen om en symaskin

Helga fra Møsstrand, mor og jeg har alle sluppet å sulte, selv om det har vært knapphet på materielle ting.

Uganda kom til Notodden

Notodden fikk besøk fra Uganda i mai og viste ekte solidaritet.

En webside i bytte mot ei ku

It bedriften Websys fra Notodden har byttet bort en webside med en ku i Uganda.

Frykten eter sjelen

Styres vi av frykt, blir livene våre vanskelig å leve. I kjærligheten finnes det ikke frykt. Den fullkomne kjærligheten driver frykten ut. For frykten bærer straffen i seg, og den som frykter, er ikke blitt fullendt i kjærligheten.

Et hemmelig liv

Hadde Jeanette fortalt at hun var HIV positiv, kunne hun fått hjelp. Men det var ingen som visste om det. Hun er nå død. Aids er den moderne svartedød. Den henger i stor grad sammen med fattigdom og uvitenhet i utviklingsland. Og sykdommen er forbundet med tabu, hemmeligholdelse og skam. Og det er ofte kvinner som får skylden.

TroNett - en langsiktig investor

Mother Courage sitt arbeid med fattigdomsprosjektet i Uganda har mange støttespillere. En av de som har fulgt med lengst i arbeidet er kvinnenettverket TroNett i Trondheim.
Noen andre har sett det jeg har sett, og er villig til å gjøre en innsats. TroNett ble med allerede året etter start. En stor takk til et solidarisk kvinnenettverk.

Q-jenta fra Kragerø

Mette K. Ofstad fra Kragerø er bitt av Q-galskapen. Hun har vært med Mother Courage to ganger til landsbygda i Uganda, og har delt sine erfaringer med Women Can Do It programmet som Mother Courage tok kontakt med via Gro Axelsen. Mette er en viktig ressurs og uvurderlig i vårt arbeid.

Afrika er større enn sin fattigdom

Vi forbinder Afrika med fattigdom, nød og elendighet. Det gjorde jeg også. Men Afrika er større.
Jeg fikk del i noe som vi med all vår velstand har glemt; fellesskapet, fargene, sangen, dansen, hverdagskunsten og kulturen som de omgir seg med. Jeg oppdaget at Afrika er større enn sin fattigdom, og at det var det positive i dette som jeg trengte å fokusere på i mitt arbeid. Det var det kunstneriske jeg skulle gjenoppdage i meg selv.


Afrika har gjort meg modigere

Beate R. Zahl dro til Uganda i 2010 med en fotolinse, engasjert av Mother Courage til å dokumentere.
Hun dro hjem med to tusen bilder, og en opplevelse av å møte seg selv i ytterkanten av sitt liv. Mange av bildene som brukes på Mother Courage sin hjemmeside har Beate tatt.

Gudmor Ingrid

Ingrid Grene Henriksen fra Heddal besøker Miss Ingrid hos en muslimsk familie. Ingrid var den som fikk meg til New York i FN 2005, der jeg møtte min partner Joan Sitenda. Fem år etter følger hun med meg på ferden til landsbyene i Uganda for å se resultatet av dette møte på et annet kontinent. Nå er Ingrid blitt Gudmor til familien som kua bor hos. Og hun var vertskap for et celebert besøk fra Uganda i mai i barndomshjemmet sitt i Heddal.

Britt Hansen fra Hattfjelldal

Jeg har lyst til å dele en historie om Britt Hansen fra Hattfjelldal. Hun er ikke mer. Men hennes ånd og også konkrete spor lever videre i landsbyen Katadde. Hos en muslimsk kvinnegruppe bor det nå en kalv som heter Miss Britt.

Mitt møte med Uganda

Mitt møte med Afrika skjedde på en stor kvinnekonferanse i New York i FN. Du kan trygt si at møte med en kvinne fra Uganda skulle forandre mitt liv. Det er på alle måter et møte med meg selv.

Å danse med det ukjente

Å bestemme seg for å bli en sosial entreprenør er ingen dans på roser.
Men reisen bidrar til at du får brukt ditt potensiale, til å bli deg selv, så det er absolutt verdt prisen.

Det er aldri for sent å bli et lykkelig barn

Hva er det som driver en sosial entreprenør? Hva er det som gjør at du får et brennende engasjement for å endre verden? For å gjøre noe med lidelsen, sulten, sykdommen, fattigdommen, urettferdigheten og mishandlingen som du ser rundt deg? Er det tilfeldigheter? Er du født sånn eller blitt sånn?