Jeanette og Hilde møttes i Uganda sommeren 2010. Friendship.

Et hemmelig liv

Hilde på besøk hjemme hos Jeanette og hennes barn sammen med styreleder Margaret i KERWDA prosjektet ( v ). Løvebildet er også med.
Hilde ønsket seg ei ku i bursdagsgave, og det fikk hun.
Jeanette med barn og barnebarn.
Kua Miss Hilde bidrar til at familien får en mer variert og næringsrik kost, og gir også inntekter ved at de kan selge melk. Hilde ga kua til Jeanette.
You may look like a kitten, but inside you are a lion.
Hadde Jeanette fortalt at hun var HIV positiv, kunne hun fått hjelp. Men det var ingen som visste om det. Hun er nå død. Aids er den moderne svartedød. Den henger i stor grad sammen med fattigdom og uvitenhet i utviklingsland. Og sykdommen er forbundet med tabu, hemmeligholdelse og skam. Og det er ofte kvinner som får skylden.

Jeanette 
fra kvinnegruppen Nanagabo ble 43 år. En flott kvinne som deltok på våre felles samlinger. Sist sommer deltok Jeanette på et 4 dagers seminar vi holdt i Uganda. Og hun holdt for første gang i sitt 42 årige liv et innlegg foran en stor forsamling.

Analfabet
Jeanette var analfabet, og ville gjerne lære. Hun var gift og hadde 4 barn, tre gutter på 11,14 og 16 år, og en datter som er 25 år. Datteren bodde hjemme med sine tre små barn som hun har fått med tre forskjellige fedre. Hun sluttet på skolen da hun gikk i 7. klasse. Hun har nå reist avgårde med en mann, og har forlatt sine barn til faren etter at moren døde.

Kugave
Jeanette ønsket seg en ku, og det fikk hun. Stortingskua Hilde ble boende hos Jeanette, og Hilde Magnusson fra Voss ble Gudmor til familien.

Smittet av menn
Jeanette er smittet av sin mann, som også nå er syk. Han er nå hjemme med barna, ute av stand til å arbeide. Det finnes ikke mat og stell til barna som er igjen. Neste skritt er at de blir overlatt til slektninger når faren dør. Slik får HIV smitten en negativ spiral som er endeløs.

Hva kan vi gjøre?
Det er grasrotorganisasjoner som må gå foran i kampen for å synliggjøre det stigma som rammer kvinner med HIV. Siden begynnelsen av 1980-tallet har rundt 25 millioner mennesker dødd av HIV-relaterte sykdommer. I alt er 65 millioner blitt smittet av det fryktede immunsviktviruset. Som et like dystert bakteppe lurer mørketallene, og hvor store de er vet ingen med sikkerhet. Jeanette er en av dem. Hun holdt det skjult, og med god grunn. Vi beundrer alle kvinner som står frem med sin sykdom, når vi vet hvilken belastning/stigma det er å stå frem.

Empowerment
Det finnes ingen kur, men det er mange medisiner til å bekjempe både HIV-infeksjon og infeksjoner og kreft som følger med det. Mennesker kan leve med sykdommen i mange år. I vårt fattigdomsprosjekt er det kvinner som står frem, og som får gratis medisiner. Den eneste måten å bekjempe sykdommen er at kvinner står frem sammen og frigjør seg fra stigmaet, får informasjon om hvordan de skal beskytte seg, og får medisiner når sykdommen rammer dem. Slik unngår de å videreføre skammen til sine døtre, ogde kan gi sine sønner informasjon om hvordan de må beskytte seg.

En konferanse
Hilde hadde med seg et bilde fra Norge for å snakke om Empowerment sist sommer. Alle forsto budskapet, og alle lo godt! "You may look like a kitten, but inside youre a lion". Hvordan kan vi få kvinnene til å stå frem med sin sykdom sammen?
Vi skal ha en konferanse i juli om "HIV/Aids and domestic violence are hindering development of women and young girls". Konferansen blir et samarbeid mellom Pauline M. Kiyimba, presidentens 1. sekretær og stortingsrepresentant Hilde Magnusson. Vi håper at vi kan komme et skritt videre.

Til minne om Jeanette, og takk til de flotte kvinnene vi har møtt som har forandret livene våre.